Het cruciale werk van een asbestdeskundige: Beschermen en bewust maken

In deze blogpost nemen we een fascinerende duik in de wereld van asbestdeskundigen – de sleutelprofessionals die ons beschermen tegen de risico’s van asbest.

Grondige inspectie door een asbestdeskundige

Asbest, een in de natuur voorkomend mineraal dat in het verleden op grote schaal werd gebruikt in de bouw, is sinds het begin van de jaren ’90 geleidelijk verboden vanwege zijn gezondheidsrisico’s. Toch zijn er nog steeds veel gebouwen, met name die gebouwd zijn voor 2001, die asbest bevatten. Dit is waar een asbestdeskundige in beeld komt.

Een asbestdeskundige is de professional die een grondige inspectie van een gebouw uitvoert om de aanwezigheid van asbest vast te stellen. Deze inventarisatie wordt vastgelegd in een asbestattest. Dit document is een essentieel instrument dat voorziet in informatie over welke materialen of bouwelementen asbest bevatten, de huidige staat van het asbest en hoe het op een veilige manier kan worden beheerd of verwijderd.

Asbestdeskundige analyseert dak
Afbrokkelende golfplaten

Waarom heb je een asbestdeskundige nodig?

Waarom is het werk van een asbestdeskundige zo belangrijk? Hier zijn de drie belangrijkste redenen:

Gezondheidsbescherming

Asbestvezels kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken wanneer ze worden ingeademd, waaronder asbestose, longkanker en mesothelioom. Een asbestdeskundige speelt dus een essentiële rol in het beschermen van onze gezondheid door het identificeren en beheren van asbestrisico’s.

Naleving van de wet

In Vlaanderen is het asbestattest verplicht bij de verkoop van een woning gebouwd voor 2001. Het is de verantwoordelijkheid van de asbestdeskundige om dit attest op te stellen, waardoor eigenaren voldoen aan hun wettelijke verplichtingen.

Bewustwording

Door hun werk brengen asbestdeskundigen een beter begrip en bewustzijn van de gevaren van asbest. Ze helpen ons om ons erfgoed veilig te beheren en dragen bij aan een asbestveilig Vlaanderen.

Asbestify, jouw asbestdeskundige

Asbestify bestaat uit twee gecertificeerde asbestdeskundigen. Onze deskundigen voeren grondige, niet-destructieve asbestinventarisaties uit, zorgen voor een tijdige opmaak van asbestattesten en geven advies over het veilig beheer of de verwijdering van asbest.

Als je eigenaar bent van een gebouw dat voor 2001 is gebouwd, is het cruciaal om tijdig een asbestattest te verkrijgen. Het is niet alleen een wettelijke vereiste, maar het is ook een belangrijke stap naar een veiliger en gezonder Vlaanderen. Neem contact op met Asbestify voor een gratis offerte en laat ons je helpen met jouw asbestbehoeften. Samen maken we Vlaanderen asbestveilig!

Asbestdeskundige verweerde golfplaten

Deel blogpost

Facebook
Twitter
LinkedIn