Asbest in pleisterwerk: Hoe te herkennen en wat te doen?

Vandaag zoomen we in op een specifiek onderwerp dat ons vaak wordt gevraagd: asbest in pleisterwerk. Het is belangrijk om te weten hoe je asbest kunt herkennen en welke stappen je moet nemen om jezelf en anderen veilig te houden.

Hoe komt het dat pleisterwerk vaak asbest bevat?

Pleisterwerk was een populair bouwmateriaal in de vorige eeuw en werd vaak gebruikt vanwege de brandwerende en isolerende eigenschappen. Asbest werd in die tijd regelmatig toegevoegd aan pleister om deze eigenschappen te versterken. Daardoor is er in veel oudere gebouwen asbest aanwezig in het pleisterwerk.

Mocht je in een huis wonen dat vóór 2001 gebouwd is en je merkt dat het pleisterwerk oud en afbrokkelend is, dan is het raadzaam om een asbestdeskundige in te schakelen. Asbestvezels kunnen vrijkomen bij beschadiging of slijtage van asbesthoudend materiaal en dit vormt een risico voor je gezondheid.

Hoe herken je asbest in pleisterwerk?

Asbest is niet zichtbaar voor het blote oog. Daarom is het lastig om met zekerheid te zeggen of het pleisterwerk in jouw woning asbest bevat. Dit kan alleen met zekerheid worden vastgesteld door middel van een laboratoriumanalyse van een materiaalmonster.

Asbest in pleisterwerk deskundige analyse
Asbest in pleisterwerk

Wat moet je doen als er asbest in je pleisterwerk zit?

Volg deze stappen als je vermoedt dat er asbest in je pleisterwerk verwerkt is:

Het gevaar van asbest in pleisterwerk

Onthoud dat asbest een ernstig gezondheidsrisico kan vormen als het niet correct wordt beheerd. Daarom is het belangrijk om altijd een professional in te schakelen als je asbest vermoedt in je woning.

Bij Asbestify zijn we toegewijd aan huiseigenaren en huurders te helpen navigeren door de complexe wereld van asbest. Neem vandaag nog contact met ons op als je vragen hebt of een asbestattest wilt laten maken. Samen maken we Vlaanderen asbestveilig!

Oude woning met asbest

Deel blogpost

Facebook
Twitter
LinkedIn