Asbest wetgeving: Wat zegt de Vlaamse regelgeving?

Asbest. Een woord dat onmiddellijk associaties oproept met gezondheidsrisico’s, kanker en vervuiling. Het is geen verrassing dat de Vlaamse overheid zich actief inzet voor een asbestvrij Vlaanderen. Maar wat is de asbest wetgeving? En wat betekent dit voor de gewone burger?

Historische Context

Asbest werd ooit geprezen om zijn sterkte, warmtebestendigheid en brandwerendheid. Het werd een veelgebruikt materiaal in constructies tot eind jaren ’80. Helaas werd ook duidelijk dat het mineraal ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, zoals longkanker. Vanaf 1998 werd de productie van asbest volledig verboden in België en sinds 2001 is ook het gebruik ervan verboden.

Het Asbestattest

Voor wie nu een huis wil verkopen, is het belangrijk om bekend te zijn met het asbestattest. Deze werd ingevoerd voor de verkoop van huizen gebouwd vóór 2001 en moet vanaf 23 november 2022 voorgelegd worden bij de ondertekening van het compromis. De regeling breidt uit naar appartementen vanaf 1 mei 2025 voor gemeenschappelijke delen en vanaf 23 november 2022 voor individuele appartementen.

Het asbestattest geeft inzicht in alle asbesthoudende toepassingen binnen het pand. Alleen een erkende asbestdeskundige mag dit attest opstellen. Deze expert voert een visueel en auditief onderzoek uit en neemt, indien nodig, monsters van verdachte materialen. Dit attest is cruciaal, want tegen 2032 moet elk voor 2001 gebouwd gebouw over zo’n attest beschikken, ongeacht of het te koop staat.

Het Actieplan Asbestafbouw

De Vlaamse regering heeft met de ambitieuze asbest wetgeving een duidelijk doel: tegen 2040 een asbestveilig Vlaanderen realiseren. Deze inspanningen vormen een integraal onderdeel van een breder beleid, dat ook klimaatinitiatieven en circulaire bouw omvat. Volgens deze wetgeving dienen de meest risicovolle asbesttoepassingen tegen 2034 uit Vlaamse gebouwen te zijn verwijderd. Daarnaast is het streven om alle andere asbesttoepassingen in slechte staat tegen 2040 volledig te elimineren.

Voorbeeld van een afgeleverd asbestattest voor de Asbest Wetgeving

Wat Nu?

Heeft u een gebouw van voor 2001 en wilt u actie ondernemen? Neem dan nu het initiatief. Begin uw zoektocht naar een gecertificeerde asbestdeskundige bij u in de buurt. Deze professionals zullen u begeleiden gedurende het hele proces, zodat u precies weet welke stappen u moet nemen. Bovendien kunt u uitgebreide informatie en ondersteuning vinden op de officiële website van de Vlaamse overheid.

Voor degenen die al in het bezit zijn van een asbestattest: het is van essentieel belang om de informatie grondig te begrijpen en de aanbevolen stappen nauwgezet op te volgen om uw eigendom volledig asbestveilig te maken. Uw inzet draagt bij aan een veiligere en gezondere leefomgeving voor uzelf en uw medeburgers.

Conclusie - Asbest Wetgeving voor een Asbestvrij Vlaanderen

De weg naar een asbestvrij Vlaanderen is ingezet. Dankzij duidelijke richtlijnen en regelgeving in de asbest wetgeving zet Vlaanderen grote stappen in de richting van een veiligere, gezondere leefomgeving voor al haar inwoners. Iedereen speelt hierin een rol, dus laten we samenwerken aan een asbestvrij Vlaanderen!

Deel blogpost

Facebook
Twitter
LinkedIn